Dr Budvig objašnjava da se tumor formira obično na sledeći način: U delovima tela koja su domaćin mnogim procesima rasta ćelija, u koži i membranama, žljezdanim organima, na primer, jetri i pankreasu i crevnom sistemu – tu se proces deobe ćelije zaustavi zato što nedostaje bipolarnost. Aktivne masti na površini membrane nisu prisutne i supstanca postaje inakvitvna pre nego što se proces deobe završi. Tada se formira tumor.

Ona je smatrala da se ovaj proces može preokrenuti jednostavno pružanjem organizmu adekvatne hrane koja ispravlja zaustavljen proces rasta i deobe ćelije. To čini da se tumor i tumori na kraju rastvore.

Dr Buvig je otkrila kada se kombinuju laneno ulje, koje ima elektronima bogate nezasićene masti, i mladi kravlji sir, koji je bogat sulfur proteinom , hemijska reakcija koja nastaje čini da ulje bude rastvorljivo u vodi i lako absorbovano u ćelijsku membranu.

Ono što nam treba su elektronom bogate visoko nezasićene masti. Trenutak kada dve nezasićene dvostruke veze reaguju zajedno u masnom kiselom lancu, imaju umnožen tj. jači efekat i u visoko nezasićenom mastima , takozvanim linolinskim kiselinama, pokreće se polje elektrona, jedno istinsko električno punjenje koje može brzo biti sprovedeno izvan ćelije u telo, tako uzrokujući punjenje žive supstance – posebno u mozgu i nervima.

Upravo su te visoko nezasićene masne kiseline koje igraju odlučujuću ulogu u funkciji respiracije u telu. Bez tih masnih kiselina, enzimi u udahnutom vazduhu ne mogu da funkcionišu i stvara se zagušenje, čak i kada se daje ekstra kiseonik, na primer u bolnicama. Nedostatak ovih visoko nezasićenih kiselina parališe mnoge vitalne funkcije. Ne možemo opstati bez vazduha i hrane i ne možemo opstati bez tih masnih kiselina. Ove korisne masti se danas komercijalno prodaju kao kompleks Omega 3, ali setite se da one moraju delovati sinergijski sa svim ostalim elementima.

“Elektroni u našem telu služe kao rezonantni sistemi za Sunčevu energiju i oni su istinski deo života. Čovek je antena za Sunčevu energiju. Međusobno dejstvo fotona i Sunčevih zraka i elektrona iz semenovog ulja u našoj hrani, rukovodi svim vitalnim funkcijama u telu”, zapisala je doktor Budvig

Ali umesto da veći deo dana provodi na Suncu, današnji čovek najveći deo dana mora da provede u zatvorenom prostoru – kancelariji, fabrici u automobilu, u kući. Da li je u tom slučaju i naše napajanje energijom bitno smanjeno?

Pošto mnogi hrane kućne ljubimce konzerviranom i toksičnom hranom, i oni su postali žrtve kancera (iako ne puše i ne izlažu se preterano suncu). Najjednostavnija dijeta za pse je: Jedna supena kašika lanenog ulja i pola šoljice mladog belog kravljeg sira. Psu se daje tri puta dnevno oko deset nedelja.