Zdravlje je red, bolest je nered.
U telu postoji neprestano međudejstvo reda i nereda. Unutrašnjost tela neprekidno reaguje na spoljašnje uslove i nered se pojavljuje kad telo i spoljašnji uticaji nisu u ravnoteži.

Ayurveda definiše zdravo stanje:
– kada su metabolički procesi u telu tj. digestivna vatra (agni) u ravnoteži; 
– kada su sva tri telesna soka (dosha) u ravnoteži; 
– kada se telesna tkiva (dhatu) pravilno izgrađuju i funkcionišu uravnoteženo; 
– kada je izlučivanje otpadnih materija (mala) u ravnoteži;
– kada sva čula funkcionišu uravnoteženo;
– kada telo, um i svest deluju harmonično, tj. kad je duh u stanju unutrašnje stabilnosti.

Kad je ravnoteža bilo kog dela narušena započinje bolest. Nesklad može započeti u svesti pa se reflektovati na telo ili se može prvo pojaviti u telu, pa se tek onda očitovati u umu i svesti.

Tako recimo određeni oblici negativnih sadržaja svesti stvaraju seme bolesti koje leži dublje u nesvesnom, i to u obliku besa, straha i sputanosti a koji se zatim očituju preko uma na telo. Potisnuti strah stvoriće neravnotežu vate, potisnut bes stvoriće prenaglašenu pittu, a potisnuta pohlepa i sputanost poremetiće kaphu. Ova neravnoteža dosha utiče dalje na prirodnu telesnu otpornost i neravnotežu agni i telo postaje podložno bolesti.

Telesna konstitucija čoveka određuje sklonost bolestima:
– osobe vata konstitucije vrlo su podložne bolestima vetra, kao što su neuralgije, lumboišijalgije, pareze, zatim kardiovaskularnim problemima i crevnim opstrukcijama…
– osobe pitta konstitucije skloni su bolestima jetre, žučne kese, gastritisu i upalnim procesima duodenuma i pankreasa, a takođe pate i od kožnih bolesti, urtikarije, ekcema i psorijaze…
– osobe kapha konstitucije mogu imati učestale napade upale sinusa, grla, bronhija i navale krvi u pluća, a pate i od osteoartrotičnih promena na kičmenom stubu i velikim zglobovima.

Vata bolesti nastaju u debelom crevu.
Pitta bolesti nastaju u tankom crevu.
Kapha bolesti nastaju u želucu.

Poremećaj ravnoteže telesnih sokova u tim područjima stvoriće određene simptome bolesti, tj dolazi do stvaranja toksina (ama) koji kruže telom i koji se zatim talože u oslabljenim regionima gde se na kraju očituje i sama bolest.

Sa druge strane, neravnoteža može prvo da se pojavi u telu. Ako određene životne navike u ishrani i spoljašnjoj okolini naglase neku došu stvoriće se nesklad u telu koji će zatim uticati na um.

Tako će poremećena vata uzrokovati strah, nervozu i depresiju. Prekomerna pitta u telu prouzrokovaće bes, mržnju i agresiju, a pogoršano stanje kaphe uzrokovaće sputanost, pohlepu i posesivnost.

Ayurveda govori da postoji tesna veza između ishrane, navika, životne okoline i emocionalnih poremećaja i bilo koji nesklad može dovesti do bolesti.