Emocionalni Konflikt: Odbijanje (Nepriznavanje)

Ovaj konflikt je jedan od “prvih životnih konflikta” (stvara se od začeća do kraja prve godine života); radi se o deci koja nisu ili nisu dovoljno bila “željena“ u porodici; najklasičniji primer je kada roditelji priželjkuju muško dete, a rodi se žensko ili ako je majka razmišljala da izvrši abortus (ili u nekim slučajevima, kad otac sumnja u očinstvo).

Ne osećati pravo postajanja, “nisam ni trebao da se rodim”, “ne planirano” dete.

Psiho maska: Begunac

Ove osobe često beže od određenih životnih situacija, plaše se da ih rešavaju. Kao adolescenti beže od kuće i iz kuće, često menjaju mesta boravka; bežati, međutim, od određenih situacija znači bežati od sebe. Roditelj od koga se nasledi ovaj konflikt je istog pola.

Često vređaju sami sebe pred drugima i pred sobom; preferiraju samoću, smatraju da ih drugi ne razumeju. Imaju problema u intimnim, emocionalnim i seksualnim odnosima.

Oči ovih osoba su neretko sitne, sa ekspresivnošću straha i utiskom da baš oko očiju postoji neka maska. Ove osobe su intelektualci i često prolaze faze od velike ljubavi do ekstremne mržnje. Predispozicije mogućih bolesti: dijarea, aritmija, tumori, alergije, povraćanja, dijabetes itd…

Primarni strah: panika!