Emocionalni konflikti nastaju u ranom detinjstvu, odnosno od rođenja do sedme godine života, dok se ne oformi tipologija karaktera ličnosti.

Skoro svakodnevno se u toku života dogodi da probudimo te konflikte, te nesvesno stavljamo određene psihološke maske. Što je konflikt jači, imamo potrebu da maskiramo našu pravu prirodu. Pored toga, konflikte nasleđujemo kako od roditelja, tako i od predaka, transgeneracijski, pa nam se često dešava da jednim delom živimo tuđe, odnosno njihove živote.

Telo i psihosomatski sklop otkivaju vrstu emocionalnig konflikta, zavisno od toga da li je osoba niska, pogrbljena, da li ima tužan pogled, zavodljiv, višak kilograma, okruglu glavu, sve to otkriva vrstu konflikta. Osim toga, svaki konflikt ima svoju vrstu ponašanja. Zavisno od emocionalnih konflikta ljudi imaju predispozicije i ka određenim fizičkim oboljenjima.

Neki od osnovnih emocionalnih konflikta i psiho maski:
1. Konflikt Poniženja – Maska Mazohiste
2. Konflikt Odbijanja – Maska Begunca
3. Konflikt Napuštanja – Maska Zavisnosti
4. Konflikt Razočarenja – Maska Moći

Konflikti se moraju isceliti, nije dobro da ih ne priznamo, ne prepoznamo, ne osvestimo (uz pomoć terapeuta) i da ih jednostavno guramo “pod tepih”. Osvešćivanjem konflikta (pre svega primarnih), prekidamo „genetski lanac“ prenošenja konflikta svojoj budućoj deci ali isto tako možemo pomoći i našem roditelju, pogotovo onom sa kojim imamo najteži konflikt, kako bi se i sam što lakše oslobodio svojih tegoba koje mu je konflikt prouzrokovao.

Pogrešno je reći da nas je neko učinio nesrećnim. Drugi ne mogu da nam donose sreću ili nesreću, sve je to u nama, a ne izvan nas. Zato je važno da osvestite svoje konflikte i svoj identitet, tj. da budete ono što jeste, a ne da živite tuđ život.