Psihosomatska dijagnostika pomaže ljudima da otkriju i osveste konflikte koji leže u pozadini njihovih oboljenja i mnogobrojnih psihosomatskih stanja.

U Centru alcor možete krenuti na jedno životno traganje za konfliktima koje vam može promeniti percepciju same stvarnosti, pogled na sebe, svet i sudbinu, čije programe nosimo duboko u nama samima.

U trenutku emotivne traume, nešto kao kratak spoj desi se u određenom delu mozga. Ovo može i da se snimi skenerom i izgleda kao spirala ili koncentrični krugovi. Kasnije, ukoliko se konflikt razreši, slika na skeneru se menja postepeno, onako kako se razvija edem i kako se na kraju pojavljuje ožiljak na tkivu.

Izbor mesta fokusa konflikt-šoka obavlja se preko podsvesne asocijacije. Recimo, biološki konflikti koji se tiču vode, ali i neke druge tečnosti, kao sto su mleko ili ulje, vode do raka bubrega. Strah od smrti vodi do raka pluća. Konflikt-šok koji je usledio ne mora biti strah od smrti već pre ljutnja, odbojnost, neprihvatanje ili konflikt odvajanja od deteta ili partnera i onda se tumori mogu pojaviti na različitim mestima. Tako i dijagnoza raka creva najčešće vodi do raka jetre zbog podsvesnog straha od izgladnjivanja.

Psihološki, kada progutamo više no što možemo da sažvaćemo, dolazi do raka želuca ili raka creva. U početku, u životinjskom svetu, stvarno je bio u pitanju veliki zalogaj hrane, a sada za nas to može biti finansijska obaveza ili neka druga obaveza koju smo preuzeli, ali nismo postigli cilj.

Ali, meta fokusa nije određena psihološkim značajem događaja samog po sebi, već više psihološkim značajem koji je za nas imao događaj u trenutku kada se odigravao.

Na primer: Žena koja je otkrila da je njen muž u vezi sa drugom ženom. Kako je u tom trenutku, to za nju bio konflikt seksualne frustracije, doveo je do raka materice. Da je ova žena događaj iskusila kao konflikt sa partnerom, onda, ako je desnoruka, nastao bi rak na desnoj dojci. Ukoliko je osnovno osećanje konflikta strah i odbojnost, onda dolazi do hipoglikemije i dijabetesa.

U slučaju nedostatka samopoštovanja rak se može razviti na stidnoj kosti. Ukoliko je nedostatak poštovanja nastao zbog neuspeha i gubitka u sportu, i nema seksualnu konotaciju, onda bi se problem mogao pojaviti u nozi, ruci ili možda u prstima ili ramenu. Druge tipične situacije koje mogu da dovedu do bioloških konflikata su vezane za gubitak voljene osobe, posla, predmeta do kog nam je stalo ili teritorije.

Uglavnom, osećanje bespomoćnosti, očajanja i nedostatka svrhe, stvara hronični stres, koji sprečava isceljenje od raka i drugih oboljenja, ali ovo nisu uzroci raka. Pravi uzrok raka i drugih oboljenja je neočekivani traumatični šok za koji nismo emocionalno pripremljeni.

Pogledajmo primer američke pevačice Šeril Krou, koja je bila u vezi sa poznatim biciklistom Lens Armstrongom. Posle njihove intenzivne romanse i zakazane veridbe usledio je iznenadni raskid, a pevačica je prošla kroz težak i veoma stresan momenat razdvojenosti i gubitka partnera. Ubrzo posle toga dijagnostikovan joj je interduktalni karcinom desne dojke.

A neposredno pre toga i sam Lens Armstrong se borio sa kancerom testisa, u čijoj pozadini je ležao konflikt gubitka nekog ili nečeg što se mnogo voli. Poznati biciklista osvajač 6 uzastopnih titula na Tour de France, započeo je svoju karijeru nizajući pobede tokom 3 godine i osvajao frofeje na svakom turniru, međutim izostala mu je titula na Tour de France a zatim i Olimpijskim igrama 1996.

On je morao da pobedi i osvoji medalju po svaku cenu. Medalja je predstavljala njegovo simbolično dete, nešto što je veoma voleo, a sa gubitkom medalje on se suočavao kao sa gubitkom deteta. Mozak uglavnom radi sa simbolima!

Za konsultacije iz psihosomatike možete se prijaviti u inbox (promo-period još samo u februaru).