Po Ayurvedi prečišćena Rakta dhatu (krvno tkivo) koje se dalje obrađuje sa Mamsagni formira Mamsa dhatu (mišićno tkivo). Pored toga, ligamenti i koža su upadhatu (sekundarna tkiva) proizašla iz metabolizma primarnih tkiva. Mala (otpadni proizvodi) Mamse su izlučevine iz oka, uha, usta, nosa i korena kose.

Sanskritska reč “Mamsa” dolazi od reči “Mam” što znači “držati čvrsto”. Mamsa dhatu znači mišićno tkivo koje čvrsto drži skelet.

Ovo tkivo grade element Zemlje i element Vatre (Jatharagni i Mamsagni) koji ga ishranjuju, a element Vazduha (Udana Vayu) inicira kontrakciju mišića da bi se obavio neki rad (izražavanje). Zemlja obezbeđuje supstancu za ogromnu strukturu mišića, Vatra usmerava njegov fokus a Vazduh pruža akciju.

Za zdravu Mamsa dhatu, potrebna vam je odgovarajuća hrana za element Zemlje (kao što su zrna, orasi, meso i mahunarke) i adekvatna Mamsagni. Jatharagni i Mamsagni moraju biti zdrave da transformišu Raktu u Mamsu. Vežbanje, posebno yoga asane direktno utiču na Mamsagni da je ojačaju.

Evaluacija zdravlja Mamsa dhatu obuhvata vizuelnu kontrolu mišića, ligamenata i kože, kao i pregled izlučevina iz oka, uha, usta, nosa i korena kose.

Zdravu Mamsu čine dobro razvijeni mišići na slepoočnicama, čelu, potiljku i vratu, oko očiju, obrazima, vilici, ramenom pojasu, stomaku, grudnom košu, rukama, nogama, preko karlice i zglobova ruku i stopala. Tonus mišića je važan, a ne masa mišića. Zdrava Mamsa dhatu prenosi emocije i pokazuje izraz kroz mišićno tkivo lica. Sposobna je da obavlja više poslova bez povreda