Evaluacija zdravlja Majja dhatu vrši se pregledom količine jutarnjeg eksudata iz očiju. Neuravnoteženost Vata doshe može dovesti do suvog i čvrstog eksudata iz očiju. Neuravnoteženost Kapha doshe može dovesti do velikih količina masnih ili mukoznih eksudata iz očiju. Neuravnoteženost Pitta doshe može proizvesti siromašan eksudat iz očiju.

Inspekcija boje beonjača takođe je veoma važna. Kada je Vata dosha u neravnoteži, beonjača je tamna, mutna i siva. Kada je Kapha dosha u neuravnoteži, beonjača je tamno bela. Kada je Pitta dosha u neuravnoteži, beonjača je žuta.

Inspekcija sjaja oka je isto tako značajna. Kada je Kapha u neuravnoteži sjaj je smanjen, a vid je zamagljen, tup i usporen. Kada je Pitta u neuravnoteženosti, sjaj je povećan, vid je duboko angažovan i visoko fokusiran. Kad je Vata u neravnoteži, vid je prazan sa nedostatkom pažnje i zainteresovanosti.

1. Poremećaj Majja dhatu

Kad je Majja dhatu destabilizovana povećanom Kaphom postoji višak nisko kvalitetne tkivne formacije, tj povećana je njena gustina i debljina što dovodi do usporenog kretanja i provodljivosti nervnog impulsa, koji se reflektuje u vidu niske obrade senzornih informacija. Izrazito povećanje Kaphe čak može da blokira kretanje nervnog impulsa.

Kad je Majja dhatu poremećena od strane Pitte dolazi do stvaranja minimalne do umerene formacije tkiva, ali efikasnih tkiva koje brzo obrađuju informacije. Međutim, previše Pitte daje sklonost upali koja dovodi do neuritisa, multiple skleroze, demencije i Parkinsonove bolesti.

Majja dhatu poremećena od strane Vate rezultira nepravilnim i lošim kvalitetom i krhkim tkivom. Međutim, reakcija tkiva varira ili prebrzo (hiperaktivnost) dok je u drugim slučajevima prespora (hipoaktivnost).

2. Povećanje Majja dhatu

Simptomi povećane nezdrave Majja dhatu su povećano spavanje, težina u telu i usporenost, težina u očima, pinealni i hipofizni tumori, i tumori perifernih nerava.

3. Smanjenje Majja dhatu

Simptomi smanjene Majja dhatu su nedostatak pažnje, epilepsija, nesanica, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, loša komunikacija, teško razumevanje i drugi neurološki problemi.

Na poremećaj Majja dhatu takođe utiču veštački stimulansi, lekovi, alkohol, pušenje, marihuana, toksičnost, nezdrava ishrana i Vata životni stil (suva ishrana, nepravilan raspored obroka, nedostatak spavanja itd). Virusna ili bakterijska infekcija, visoka temperatura, fizička trauma, trovanje, aktivan životni stil, stres, sukobi, mržnja i nerešene emocije.

4. Tretman Majja dhatu

Najbolji tretman za Majja dhatu poremećenu od strane Vate jeste povećana ishrana bogata elemenatom Vode, sa vlažnom i masnom kvalitetnijom hranom kao što su mleko i ghee. Mleko treba da se zagreje sa začinima kako bi se pomoglo pravilnom varenju. Dodajte šećer u drugu hranu ili mleko. Takođe možete uključiti zdrave masti kao što su koštana srž, susamovo ulje i mišićne masti. Kombinacije za poremećaj Majja dhatu od Vate su Indijski Žen-šen (Ashvagandha) i Poponac (Shankhpushpi) kao moždani tonici, kao i Indijski Odoljen (Jatamansi) i Žuti Slez (Bala).

Najbolji tretman za poremećaj Majja dhatu od Pitte jeste da se poveća sladak ukus u ishrani kako bi hranio i ohladio dhatu. Pored toga, možete povećati konzumaciju mleka i ghee. Međutim, ne treba uzimati susamovo ulje jer je previše toplo. Gorki ukus ima efekat hlađenja koji usporava Pittu, ali ga koristite oprezno jer smanjuje dhatu i otežava Vatu. Bilje za poremećenu Majja dhatu od Pitte su Bakopa (Brahmi), Poponac (Shankhpushi), Mukuna (Kapikachhu), Kapica (Scutellaria), prah Indijskog Krompira (Vidari Kanda), cvet Hrizanteme, Kantarion i Ovsena Krupica.

Najbolji tretman za poremećaj Majja dhatu od Kaphe je smanjenje količine elementa Vode u ishrani. Gorak i trpki ukus pomažu u smanjenju elementa Vode. Povećajte unos sirovog povrća posebno zelenog lišća. Bolje je da se odjednom držite laganih sokova od povrća u toku nekoliko dana do cele nedelje. Trebalo bi povećati fizičku aktivnost. Bilje pogodno za Majja dhatu poremećenu od Kaphe su Iđirot (Calamus), Planika (Mirika), Sveti Bosiljak (Tulsi) i Žalfija.

Lagane fizičke aktivnosti kao što su plivanje, vodena aerobika, joga asane (ali nežno i sporo praktikovanje), meditacija i mantranje mogu podržati celokupni tretman Majja dhatu.

5. Načini balansiranja Majja dhatu

Kod poremećaja Vate, trebalo bi da se opustite, izbegavate stres, smanjite aktivnosti i uspostavite dnevne rutine.

Kod poremećaja Pitte, trebalo bi da imate više odmora, izbegavajte konflikte i konkurenciju i učestvujte u zabavnim i opuštajućim aktivnostima.

Kod poremećaja Kaphe, trebalo bi da budete više aktivniji i da manje spavate.