Prema Ayurvedi, čitav probavni proces za proizvodnju Ojasa traje 48 dana. Tokom ovog vremena, hranjivi sastojci iz hrane koriste se za izgradnju sedam glavnih telesnih tkiva. Ojas je poslednji dodatni proizvod sedmog dhatu. Zapamtite, Ojas je najfiniji proizvod probave.

Majčino mleko stimuliše Ojas u telu deteta i važno je za biološku snagu deteta.

1. Oslabljen Ojas

Slabost Ojasa nastaje pri nedovoljnom jelu, preteranom jelu, jelu pre nego što se prethodna hrana svari, konzumiranju nekvalitetnih namirnica, lošoj probavi, konzumiranju zastarele hrane, konzervisane hrane, nepravilnoj ishrani i ishrani sa previše posta. Prekomerno korišćenje slanog, trpkog i gorkog ukusa.

Na poremećaj Ojasa utiče prekomerno vežbanje, nedostatak sna, noćno buđenje i preskakanje noćnog sna. Zatim stresne emocije kao što su anksioznost, ljutnja, tuga, žalost, mržnja, ljubomora, dugotrajna nezadovoljstva, strah i tuga, alkohol i pušenje.

Takođe bilo kakva prekomerna ispuštanja otpadnih materija (Male), poput sluzi, semena i drugih otpadnih proizvoda probave. Ako postoji bilo kakvo oštećenje tkiva kao što je krvarenje, kao i česte infekcije od strane drugih organizama poput bakterija, virusa itd. Preterano izlaganje vetru i suncu, prekomerna seksualna aktivnost, trovanje.

2. Znaci oslabljenog Ojasa

– Plašljivost, nedostatak hrabrosti i samopouzdanja.
– Slabost, nedostatak moći da se obavljaju zahtevniji fizički zadaci.
– Anksioznost, nervoza ili nelagodnost oko nečega sa neizvesnim ishodom.
– Depresivnost, u nesrećnom ili uzdrmanom stanju.
– Nedostatak svežine (bled ten), nedostatak sjaja.
– Slab apetit, nedostatak prirodne želje za zadovoljenjem telesne potrebe (hrane).
– Iscrpljenost, ekstremni umor.
– Emacijacija, mršavost i telesna slabost.
– Čulni poremećaji
– Slab imunitet

3. Poremećaj Ojasa

Ojas je blisko povezan sa Kaphom, pa pogoršanjem Kaphe poremećujemo Ojas i obrnuto. A poremećen Ojas stvara povezane Kapha poremećaje kao što su dijabetes, oštećenje kosti i zglobova, i utrnulost udova.

Nedostatak Ojasa izaziva poremećaje vezane za Vatu, kao što su strah, slabost, nedostatak čulnih osećaja i nesvesnost.

Smanjena Vata i Kapha uzrokuju poremećaj Ojasa od Pitte koja dovodi do debiliteta, slabosti čulnih organa, povećanog osećaja žeđi, nesvestice i oslabljenih telesnih funkcija.

Povećana Pitta dovodi do spaljivanja tkiva, a smanjenje tjelesnih tkiva dovodi do smanjenja Ojasa.

4. Povećanje Ojasa

Sa promenom životnog stila povećava se Ojas. Kravlje mleko je najbolja gradivna i imunološka hrana za Ojas. Ostala gradivna hrana je ghee, bademi, urme i avokado. Najbolje bilje za Ojas je Indijski Ogrozd (Amalaki), Indijski Žen-Šen (Ashvagandha) i Indijska Špargla (Shatavari).

Pravilno varenje vraća Ojas. Pravilno disanje i praktikovanje Pranayame povećava Ojas. Yoga i Meditacija pomažu u povećanju Ojasa.

Druženje i socijalizacija pomaže u smanjenju stresa, povećanju sreće, raduje vas i pruža emotivnu podršku.
Provođenje vremena u prirodi takođe smanjuje stres, smanjuje zapaljenje, podstiče imunološku funkciju, poboljšava mentalno zdravlje, poboljšava srčanu funkciju i povećava kreativnost. Poštovanje dnevne rutine održava pravilan redovni vremenski period za hranu, spavanje i druge aktivnosti.

5. Bilje za poboljšanje Ojasa

– Đumbir – poboljšava varenje i smanjuje poremećaj Vate i Kaphe. Pomaže u borbi protiv infekcija, poboljšava imunitet i podstiče Ojas.
– Kurkuma – balansira sve tri Doshe (Vata, Pitta i Kapha), tako da je korisna za veliki broj bolesti, povećava imunitet i podstiče Ojas.
– Sladić – smiruje stomak i poremećaj varenja. Kada se uzima sa medom i ghee, poboljšava imunitet i Ojas.
– Indijski Žen-Šen (Ashvagandha) povećava Ojas, vraća energiju i usporava starenje.
– Indijski Ogrozd (Amla) sadrži veoma visoku koncentraciju vitamina C, prirodnog antioksidansa. Podržava zdrav metabolizam, varenje i eliminaciju štetnih materija. Gradi Ojas, podržava zdrav imunitet i mladost.
– Bakopa (Brahmi) pomaže u izgradnji snažnog Ojasa, smanjenju loših navika i lečenju zavisnosti.
– Ajurvedski lekovi kao što je Saraswatarishta (SA), herbo-mineralna formulacija koja se sastoji od 18 biljaka i pomaže u povećanju Ojasa.

6. Kako poboljšati Ojas kod Kapha osoba?

Balansirana Kapha sama deluje kao Bala (imunitet). Kapha osobe obično imaju dobru ishranu u poređenju sa Vata ili Pitta osobama i zbog toga imaju relativno zdravije telo.

Najbolji način za poboljšanje Ojasa je održavanje prave ravnoteže Kapha doshe. Ako Kapha nekontrolisano raste, dolazi do gojaznosti i respiratornih poremećaja.

Kaphu možete kontrolisati aktivnim životnim stilom, kontrolom ishrane i redovnim vežbama. Sezonska Vamana (terapija povraćanjem) pomaže da se Kapha vrati pod kontrolu. Biljke Tulsi i Dugi Biber mogu biti od koristi.

7. Kako poboljšati Ojas kod Vata i Pitta osoba?

Najbolji način za poboljšanje Ojasa kod Vata i Pitta osoba je kravlji ghee. Ayurveda preporučuje redovan, ali ograničen unos kravljeg ghee u vašoj ishranu. Amla je takođe korisna za povećanje Ojasa kod Vata i Pitta osoba.

8. Narodni lekovi za povećanje Ojasa

– Biljke: potopite 5 do 10 badema u vodu tokom noći; sledeći dan ujutru isperite ih i oljuštite i spremni su za jelo.
– Mleko: uzmite šolju mleka sa prstohvatom kardamoma i đumbira u prahu (podržava pravilno varenje), kašičicu ghee, prstohvat šafrana i jednu do dve kašičice smeđeg šećera, promešajte sve sastojke i ispijajte da biste povećali svoj Ojas.
– Amla ili Ogrozd: jedite sveže / pareno Amla voće ili Amla prah sa ghee ili medom.
– Urme i Grožđice: potopite 10 do 20 grožđica i 2 do 3 urme; sledeći dan ujutru rastvor dobro spojite sa prstohvatom šafrana, kardamom i crnim biberom i popijte ga.
– Možete da pomognete u izgradnji zdravog Ojasa tako što ćete redovno praktikovati Yogu, Meditaciju i Pranayamu.