Na zdravu Rasa dhatu utiče Rasagni koja prvenstveno zavisi od Jatharagni, glavne probavne vatre.

1. Optimalna Rasa dhatu

Optimalna Rasa pruža dobro fizičko i mentalno zdravlje. Osobe sa zdravom Rasa dhatu su srećne, tople i ljubazne osobe, karakteriše ih meka i sjajna koža, duboki glas i polagan govor, visoka inteligencija i jaka memorija.

2. Smanjena Rasa dhatu

Simptomi nedostatka Rasa dhatu su suva koža, zamor, bol u grudima, preskakanje srca, vrtoglavica, drhtanje, tremor i preterana žeđ. Suv i ispucao epitel kože ukazuje na smanjenje Rase, kao i smanjeno znojenje. Crvenilo, upalni procesi i osećaj gorenja na koži ukazuju na pregorevanje Rase zbog previše jake rasagni.

Tretman kod nedostatka Rase zbog smanjene Rasagni podrazumeva podizanje Jatharagni uzimanjem vrućih začina kao što su đumbir, kumin i crni biber, ispijanje dosta tečnosti (poželjno toplo ili na sobnoj temperaturi), voćnih sokova prema vašoj doshi. Kućni lek za nedostatak Rase je sok od potopljenih datula i grožđica u toploj vodi.

3. Povišena Rasa dhatu
Simptomi povećane Rase su mučnina, povećano znojenje i salivacija, bledilo i osećaj hladnoće, letargija, osećaj težine u telu, kašalj, dispneja (otežano disanje) i astma.

Tretmani za povišenu Rasu su ispošćena, sušena hrana i biljke i terapija povraćanjem (Vamana). Prekomernu Rasu zbog povišene Rasagni korigujemo snižavanjem Jatharagni, uzimanjem teško varljive hrane, sa dosta masti i ulja (orasi i meso).

4. Neuravnotežena Rasa dhatu

Nepravilna Rasa dovodi do sledećih simptoma: uništavanje probavne snage (metaboličke vatre), anoreksija (nedostatak interesa za hranu), loš ukus u ustima, bezukusnost (nedostatak degustacije), mučnina, osećaj težine, pospanost, umor, iscrpljenost, bolovi u telu, groznica, zamračenje pred očima, mršavost, anemija, impotencija, preuranjeno stvaranje bora na koži i opadanje dlaka. Uzroci zagađene Rase su prekomerno uzimanje teško varljive hrane (konzumiranje viška masnih namirnica), hladne hrane i pića i prekomerno mentalno opterećenje (stres).

Tretman zagađene Rase podrazumeva terapeutsko povraćanje (Vamana), terapijsku purgaciju (evakuacija creva pomoću laksativa), unošenje biljnih preparata kroz nos (Nasya), klistirni proces čišćenja ubrizgavanjem tečnosti u rektum da bi se sadržaj proterao i očistila creva (Nirohabasthi), smanjen unos tečnosti, izlaganje vetru i sunčevoj svetlosti, korišćenje ayurvedskih lekova koji eliminišu produkte metabolizma (Ama), gladovanje (post) i vežbe Yoge i disanja (Vyayama). Takođe izbegavati svu teško varljivu hranu kao što su pržena jela (sir, meso, ulje i masti) i hlada jela i pića