Ojas je sanskritska reč koja znači “vigor – životna snaga”. Prema Ajurvedi, Ojas ima boju ghee, ukus meda i miris izgorelog pašnjaka. Prema Ajurvedi, proizvodnja Ojasa traje oko 30 do 48 dana probave. To je krajnji, najfiniji pročišćeni proizvod hrane koju jedemo.

Ojas je bio poznat i kao Mahadhatu (Glavni dhatu), suština sedam dhatu koja pruža snagu i stabilnost svakom dhatu. Ojas je prva stvar koja se formira u telu. Ako ga uništiš, ljudsko biće će propasti. Ojas se odnosi na esencijalnu energiju odgovornu za vitalnost, imunitet, snagu, mladost, sjaj i psiho-emocionalnu otpornost. Ojas u Aiurvedi je uporediv sa imunološkim sistemom u savremenoj medicini.

Na isti način, kada imamo pravilnu ishranu, zdrav proces digestije proizvodi mikroskopske količine esencije ove hrane. Ova esencija ili suštjna se akumulira tokom vremena i postaje Ojas. Ako je proces probave poremećen, esencija hrane neće ae pravilno izdvojiti, i ništa se neće proizvesti.

Osoba sa snažnim Ojasom je privlačna sa sjajnim očima i spontanim i smirujućim osmehom. Na psihološkom planu, Ojas je odgovoran za saosećanje, ljubav, mir i kreativnost. Inače, Ojas se degradira besom, strahom, brigom, tugom, drogama, zagađenjem, preteranim radom i nezdravom ishranom.

Postoje dva tipa Ojasa:

1. Para Ojas – To je stabilna komponenta (bez pokreta). Nalazi se u srcu i bitna je za postojanje samog života, a količinski sadrži osam kapi.

2. Apara Ojas – To je mobilna komponenta koja cirkuliše po celom telu i količinski sadrži približno jednu šolju – 10 do 15 ml.

Osoba sa zdravim Ojasom je manje sklona razboljevanju, prehladi, kašlju i groznici, pa i rizik za dijabetes, povećan holesterol, krvni pritisak i nesanicu daleko je mani za osobe sa optimalnom Ojasom. Isto tako, za isti lek, jedna osoba sa relativno visokim Ojasom ima bolju kontrolu od druge čiji je Ojas nizak. Ojas je vaš imuni sistem, vitalnost i energija. Možda imate najgore bolesti, ali ako imate snažan Ojas, onda se možete oporaviti od toga.