Rajhova istraživanja vođena nezasitom znatiželjom i dubokom verom u moć svog uma postupno su ga vodila prema sve boljem razumevanju istinske prirode svemira, stigavši do otkrića nečega što je nazvao orgonska energija. Njegova istraživanja raka, kojeg je opisao kao rezultat energetske blokade uzrokovane permanentnom kontrakcijom mišičnog “oklopa”, odvela su ga do revolucionarnog otkrića.

Otkrio je da tkivo zdravih pacijenata ima slabašno plavo zračenje, dok kod pacijenata koji boluju od raka, imaju sivo zračenje. Važan korak u otkrivanju orgonske energije je bilo Rajhovo istraživanje ‘biona’, koje je počelo 1939. Koristeći snažne optičke mikroskope pronašao je “mehuriće energije” u pesku i ostalim “ne-živim” materijalima.

Značajno je pomenuti da je u to vreme tehnologija optičkog mikroskopa dosegla vrhunac razvoja. Elektronski mikroskop koji se kasnije pojavio je istisnuo optički mikroskop s scene. Stoga ne začuđuje da danas moderni istraživači imaju problema s replikovanjem Rajhovih pronalazaka, jer se elektronski mikroskop može upotrebiti samo za analizu “mrtvih” uzoraka.

Rajhova istraživanja su bila temeljena na opservaciji živih organizama pod ekstremnim optičkim povećanjima od 4000 puta i životne energije koju je on nazvao orgon. Imao je puno filmske dokumentacije, ali nažalost nakon premetačine njegove arhive od strane FDA i drugih vladinih agencija, ovi vredni zapisi “nestaju”.

Ovi energetski mehurići ili bioni kako ih je on nazivao, ponašali su se kao primitivne životne forme: pulsirali su, širili su se i skupljali i kretali kao jednoćelijski organizmi. Kada bi se dolivala sterilna infuzija organske smese (hay infusion), primitivne životne forme, amebe i protozoe su se formirale iz ovog organskog, ali inače totalno sterilnog rastvora.

Rajh je otkrio, ni manje ni više nego kreacijju samog života. Moderne teorije govore o morfogeničnim poljima kao energetskim poljima koja imaju snagu za stvaranje novih formi (oblika). Rodžer Tejl, sa pariškog univerizeta Sorbone je uspešno replikovao i proverio njegove eksperimente.

Rajh je smatrao da je orgon sveprisutan i temelj svih životnih procesa. Isti princip je uočio kod stvaranja galaksija, na ćelijskom, i na makro-biološkom nivou. Međutim, kako je naša zagađena okolina koju smo kreirali u zadnjih par stotina godina samo ogledalo naše nemirne i neuravnotežene kolektivne psihe, može se reći da su rastuće pustinje na ovoj planeti izraz “pustinje u našim srcima”.