Rasa je sanskritska reč koja znači “sok” ili “esencija”. Po Ayurvedi Rasa dhatu se odnosi na sve ekstracelularne tečnosti kao što je krvna plazma (ne-ćelijski deo krvi), intersticijska tečnost i limfa.

Pravilnim procesom varenja hrane glavna digestivna vatra u crevima (Jatharagni) pretvara hranu u hranljivu esenciju (Ahara). Ova ahara u realnosti pojavljuje se u obliku čistog ghee. Digestivna vatra rasa dhatu (Rasagni) pretvara dalje aharu u rasu sa minimalnom sluzom otpadnih materija. Ceo ovaj proces pretvaranja hrane u rasa dhatu traje oko 12 sati.

Rasu potiskuje Vyana (subdoša Vate) da bi stigla do srca (Hridaya), a odatle je raznosi po celom telu i ishranjuje svaku ćeliju, tkiva i organe.

1. Krvna plazma
Ekstracelularna tečnost unutar vaskularnog sistema je krvna plazma. Krvne ćelije, eritrociti i trombociti potopljeni su u plazmi. Krvna plazma sadrži rastvoreni kiseonik, ugljen dioksid, soli, aminokiseline, masne kiseline, hormone i proteine. Plazma deluje kao proteinski rezervat ljudskog tela. Plazma transportuje otpadne proizvode metabolizma kao što su mokraćna kiselina, amonijačne soli, kreatinin od ćelija do bubrega, koji zatim dalje filtriraju ovaj otpad iz plazme i izlučuju kroz urin.

2. Intersticijalna tečnost
Kada krv dođe do kapilara, krvna plazma bukvalno ističe iz kapilara u okolna tkiva (intersticijalni prostor), i formira intersticijalnu tečnost koja se posmatra kao ultra-filtrat plazme. Intersticijalna tečnost donosi hranljive materije iz plazme u ćelije i odnosi ugljen-dioksid i štetne materije iz ćelija. Većina tkivne tečnosti (oko 90%) vraća se nazad u plazmu kroz kapilare procesom osmoze.

3. Limfa
Intersticijalna tečnost i limfa su iste vrste, iako ne postane limfna tečnist sve dok ne uđe u limfni sistem. Kada se poveća zapremina intersticijalne tečnosti, limfni kapilari se otvaraju da apsorbuju višak tečnosti i ta apsorbovana tečnost naziva se limfa. Kada se zapremina krvi smanjuje u vaskularnom sistemu, limfa prelazi iz limfnog u krvni vaskularni sistem.

Limfni sistem ima višestruke funkcije:
– uklanja višak tečnosti iz tkiva
– absorbuje i raznosi vitamine i rastvorljive masti iz creva u cirkulatorni sistem
– proizvodi imune ćelije (kao što su limfociti, monociti i ćelije koje proizvode ćelije, nazvane plazma ćelije)
– raznosi metaboličke produkte i mrtve ćelije iz intersticijalnog prostora do plazme.
Funkcionalni limfni sistem je važan za zdrav imunološki sistem