Sanskritska reč “Shukra” znači “seme”, “svetlo, čisto i sjajno”, takođe znači i suštinu dhatu (svih ostalih tkiva u telu). Ajurveda obično koristi ovaj izraz za opisivanje muškog semena i ženskog jajeta.

Prečišćenu Majja dhatu (srž i nervno tkivo) dalje obrađuje Shukragni da bi formirala Shukra dhatu (semenu tečnost – spermu i jajnu ćeliju). U stvari, Shukra dhatu je najprefinjeniji proizvod svih prethodnih dhatu-a. Upadhatu (sekundarni dhatu) za Shukru je Ojas (vitalna esencija). Mala (otpadni proizvodi) su sekrecije genitalija. Glavna funkcija Shukra dhatu je reprodukcija.

Shukra je sedmi finalni dhatu, kraj linije u ciklusu transformacije dhatu. Međutim, Shukra dhatu pretvara sublimaciju svih dhatu u Ojas, koji postaje deo svakog dhatu i obezbeđuje snagu i stabilnost telu. Transformacija od Rasa do Ojas predstavlja dhatu ciklus, a Shukra je sedmi finalni dhatu u ciklusu transformacije dhatu.

Ishrana koja sadrži element Vode i probavnu vatru (Shukragni) gradi Shukra dhatu. Za zdravu Shukra dhatu, potrebna vam je masna hrana, kao što su mleko, masnoća iz mesa, ghee, i orašasti plodovi.

Osoba sa zdravim Shukra dhatu izgleda snažno, ima dobro oblikovane zube, sa zdravim i jakim seksualnim željama, po prirodi su emotivne osobe i vrlo plodne. Psihološki su jaki, zdravi i veseli.