Prema Ayurvedi hrana se sastoji od šest ukusa – slanog, slatkog, ljutog, kiselog, gorkog i trpkog. Svaki ukus ima svoja posebna svojstva i različito dejstvo na naše zdravlje.

Reč “rasa”, koja na sanskritu označava ukus, ima puno značenja. Rasa je osećaj zadovoljstva, ali i esencija neke stvari, njena suština, bit. Ukus podstiče pranu, a ona dalje podstiče probavnu vatru (Agni).

U slučaju da ukus hrane nije odgovarajući, probavna vatra neće moći svariti hranu. U ovom slučaju hranjivi sastojci neće dospeti do naših organa, a nesvarena hrana će u organizmu stvoriti toksine (Ama).

Zbog toga je ayurvedsko kuvanje prava veština, nauka za sebe, kojom se spaja prava količina sastojaka i začina za pravi ukus. U našem zapadnjačkom društvu uništili smo koncept ravnoteže ukusa veštačkom, necelovitom hranom koja je jedan od glavnih uzroka bolesti.

Razumijevanjem ukusa i njihovog uticaja na naše doshe i metabolizam, možemo izabrati hranu koja će imati najbolji uticaj na naše telo, emocije i misli, i dovesti ceo naš organizam u ravnotežu. Naš lični korak prema promeni može biti taj da „probamo istinu“, pogledamo unutra i potražimo ravnotežu kroz hranu.

Mi smo ono što jedemo. Naša se tela oblikuju od elemenata koje unosimo hranom, a oni utiču na naše doshe. Ravnoteža dosha je presudna za održavanje optimalnog zdravlja.

Ali, kako šest ukusa utiče na naše zdravlje i kako da naučimo da ih pravilno kombinujemo.

1. Sladak ukus

Sladak ukus se sastoji od elemenata zemlje i vode. Sladak ukus povećava kapha doshu (koja se takođe sastoji od zemlje i vode), a smanjuje pitta i vata doshe.

Ovaj ukus dominira u većini namirnica koje svakodnevno konzumiramo: nalazi se u žitaricama, voću, povrću, mlečnim proizvodima itd. Prisutan je u ugljenohidratima, mastima, šećerima i aminokiselinama.

Sladak ukus je težak, hladan i uljast. Neguje ćelije, kožu, kosu i zglobove, obnavlja živce, podstiče rast i razvoj. Višak slatkog može zapušiti kanale, a njegova hladna priroda suzbija probavnu vatru.

Preterivanje u „slatkom životu“ dovodi do kapha bolesti kao što su gojaznost, dijabetes, slaba cirkulacija, loše varenje i otežano disanje.

Na emocionalnom nivou, slatko donosi zadovoljstvo u slučaju da se ne preteruje sa njim. Inače prouzrokuje mlitavost i lenjost, podstiče pohlepu i nezadovoljstvo.

2. Kiseo ukus

Kiseo ukus se sastoji od elemenata zemlje i vatre. Povećava pitta i kapha doshe, a smanjuje vata doshu.

Kiselo nalazimo u kiselom voću, kiselom povrću, alkoholu, fermentisanim proizvodima, mlečnim proizvodima sa aktivnim kulturama i, u manjoj meri, u proteinima (aminokiseline) i uljima (masne kiseline).

Kiseo ukus je težak, topao i uljast. Povećava probavnu vatru, podstiče apetit i varenje, stimuliše izbacivanje toksina i smanjuje grčeve.

Ako je previše prisutan u telu, prouzrokuje gastritis, čireve, upale, česte stolice i ostale pitta poremećaje.

Kiselo je povezano sa zavišću, ljubomorom i nezadovoljstvom. „Kiselo lice“ metaforički označava želju koja se nije ispunila pa se pretvorila u frustraciju.

3. Slan ukus

Slan ukus se sastoji od elemenata vode i vatre. Povećava pittu i kaphu, a smanjuje vata doshu.

Nalazi se koncentrisan u kamenoj i morskoj soli, a razblažen u morskoj hrani i mineralnim solima, povrću i voću.

Slan ikus je topao, težak i uljast. Ako se sa njim pretera, prouzrokuje upale, oticanja, zadržavanje tečnosti, bore i rano starenje.

U pravilnim količinama važan je za varenje, zdrav apetit, ravnotežu elektrolita i izbacivanje toksina.

So povećava naš žar i uživanje u životu i smanjuje strah i napetost. Ali, previše slanog u našem umu i emocijama vodi do hedonizma, preterane želje i ljutnje.

4. Ljut ukus

Ljut ukus se sastoji od elemenata vatre i vazduha, pa povećava pittu i vatu, a smanjuje kaphu.

Ljut ukus je topao, lagan i suv, a nalazi se uglavnom u začinima.

Ljuto deluje podsticajno na enzime varenja, povećava apetit i metabolizam, pomaže u izbacivanju nepotrebnih materija kroz kožu.

Njime se tretiraju kapha bolesti (gojaznost, slaba cirkulacija, dijabetes, kašalj, otežano disanje).

Preterani unos ljutog dovodi do osjećaja bola, žeđi, pečenja, impotencije i vrtoglavice.

Mentalno i emocionalno stvara ekstrovertnost i potrebu za stimulacijom, tako da povećava iritaciju i ljutnju.

5. Gorki ukus

Gorki ukus se sastoji od elemenata vazduha i etra. Povećava vatu a smanjuje pittu i kaphu.

Gorki ukus je hladan, lagan i suv, i nalazi se u gorkom zelenom lisnatom povrću (maslačak, spanać), voću (grejpfrut), lekovitom bilju (pelin) i začinima (gorušica, đumbir, piskavica).

Gorko čisti organizam, podstiče mršavljenje, poboljšava izgled kože, stimuliše varenje, poboljšava rad jetre, smanjuje ljutnju i mlitavost.

Preterivanje sa gorkim ukusom može dovesti do vata poremećaja, uključujući iritaciju živaca, gubljenje težine, suvu i ispucalu kožu, i neredovnu stolicu.

Emocionalno, dovodi do nezadovoljstva, potrebe za promenom, osećaja gorčine, frustracije, žaljenja i nesigurnosti.

6. Trpki ukus

Trpki ukus se sastoji od elemenata vazduha i zemlje. Povećava vatu, a smanjuje pittu i kaphu.

Trpko nalazimo u mahunarkama i žitaricama, povrću (brokoli, špargle), voću, začinima, kafi, čaju i sirovom medu.

Trpki ukus je hladan, lagan i suv. U malim količinama pomaže zaustavljanju proliva i krvarenja, poseduje antiupalna svojstva, čisti krv i pomaže zacelivanju rana.

U prevelikoj količini može prouzrokovati zatvor, žeđ, drhtavicu, slabost i poremećaj vata doshe. Emocionalno može izazvati introvertnost, osećaj odvojenosti, strah i napetost.

U zavisnosti od poremećaja dosha, šest ukusa koristite na sledeći način:

Kod Vata poremećaja – povećati slatko, kiselo, slano; smanjiti gorko, trpko, ljuto

Kod Pitta poremećaja – povećati slatko, gorko, trpko; smanjiti slano, ljuto, kiselo

Kod Kapha poremećaja – povećati ljuto, gorko, trpko; smanjiti kiselo, slano, slatko

Pravilnom kombinacijom šest ukusa zavisno od vašeg telesnog tipa, možete postići i održati optimalno zdravlje i izbeći potrebu za lekovima.