1. Evaluacija stanja Shukra dhatu

Kod muškaraca, procena zdravlja Shukra dhatu vrši se pregledom ejakulata. Njegova boja, volumen, broj spermatozoida i pokretljivost. Vizuelnim ispitivanjem moguće je posmatrati boju i zapreminu. Siva senka pokazuje dominaciju Vate, žuta u slučaju Pitte i bleda ili bela u slučaju Kaphe. Količina Shukra dhatu je najveća kod Kaphe i najmanja kod Vate. Mikroskopsko ispitivanje Shukra dhatu pokazuje mali broj spermatozoida sa slabijom pokretljivošću u slučaju Vate, normalni broj spermatozoida sa slabijom pokretljivošču u slučaju Kaphe i mali broj spermatozoida sa normalnom pokretljivošću u slučaju Pitte.

Kod žena, procena zdravlja Shukra dhatu je ispitivanje regularnosti menstrualnog ciklusa. Neuredan menstrualni ciklus ukazuje na poremećaj Vate koja je povezana sa poremećajima ovulacije. Većina slučajeva kratke menstruacije posledica su poremećaja Vate. Intenzivni menstrualni odliv ukazuje na poremećaj Pitte. Duga menstruacija sa dosta sluzi ukazuje na poremećaj Kaphe.

2. Poremećaj Shukra dhatu

Kad je Shukragni poremećena od strane Vate – Agni postaje promenljiva i razvija malu količinu i slabo formiranu Shukra dhatu. Kod muškaraca, broj spermatozoida je nizak ili smanjena pokretljivost, a kod žena je smanjeno formiranje jajnih ćelija i kompromitovana ovulacija.

Kad je Shukragni poremećena od strane Pitte – Agni postaje prejaka i razvija pregrejanu Shukra dhatu, sa mogućnosti zapaljenja u jajnicima i testisima. Shukra dhatu poremećena od strane Pitte psihološki može spaliti kreativni instinkt, kao i sposobnost da se istraje do kraja.

Kad je Shukragni poremećena od strane Kaphe – Agni postaje slaba i razvija veliku količinu Shukra dhatu tkiva ali lošeg kvaliteta. Kod muškaraca povećan broj spermatozoida, ali smanjene pokretljivosti, a kod žena opstrukciju razvoja ovuma ili njegovo oslobađanje iz ovarijuma koje mogu izazvati ciste jajnika. Na psihološkom nivou, pruža prirodni kreativni instinkt i mogućnost da se održi kreativnost do kraja.

Simptomi povećanja nezdravih Shukra dhatu su povećanje seksualne želje, preopterećenost seksom, perverznost, prekomerna količina sperme, ali nizak sadržaj spermatozoida, preuranjena ejakulacija i orgazam, višestruki orgazmi i sterilitet, višestruke ciste jajnika, Pored toga, psihološki imaju kreativan instinkt, ali im nedostaje sposobnost da se istraje do kraja.

Simptomi smanjene Shukra dhatu su otežana ejakulacija, slaba i nedovoljna količina sperme, slabost, brzo umaranje i rano starenje, erektilna disfunkcija i impotencija. Osim toga, ove osobe nemaju jak kreativan instinkt, a svaka kreativnost se javlja neverovatno sporo i stalno se manifestuje.

3. Uzroci poremećaja Shukra dhatu

Neujednačena i neuravnotežena kombinacija hrane, spermicidne hemikalije, toksične materije i lekovi, ponoćni i popodnevni seksualni odnosi ili odnos odmah nakon jela, nekoliko orgazama u toku jedne noći, seks u toku menstruacije, seks u nezdravim pozicijama i preterana stimulacija, zadržavanje ejakulacije ili prekinut snošaj, fizička ili mentalna trauma, stres i briga.

Da bi uravnotežili Shukra dhatu neophodno je promeniti loš način života i dnevnu rutinu. Imajte umerenu seksualnu aktivnost ali bez masturbacije. Večerajte pre 19.30 i idite u krevet pre 22 sata. Konzumirajte hranu visoke nutritivne vrednosti kao što su urme i smokve, sveže voće i povrće (šparoge, mango i parene kruške i jabuke).

Prestanite da koristite laptop u krilu, jer spermatozoidi izumiru prilikom izlaganja toploti. Izbegavajte stres i naučite da ga smanjite pozitivnim stavom i pravilnim upravljanjem svojim životom. Oprezno koristite antibiotike i ne koristite lekove iz grupe inhibitora protonske pumpe za regulaciju želudačne kiseline.

4. Pravilno lečenje poremećaja Shukra dhatu

Zašto danas naglo raste neplodnost? Svih šest prethodnih dhatu tkiva moraju biti savršeno zdrava da bi se formiralo zdravo reproduktivno tkivo (Shukra dhatu). Korišćenje pesticida, neplodna zemlja, hemijska đubriva, prekomerna upotreba antibiotika, upotreba inhibitora protonske pumpe, stacionarni način života i previše stresa veoma utiče na pravilnu probavnu vatru i formiranje prethodnih dhatu tkiva. Zato broj ljudi sa neplodnošću raste.

Odgovarajući tretman za poremećenu Shukra dhatu zbog Vate ili Pitte je ispravna ishrana koja hrani i obnavlja Shukru. Ishrana sa elementom Vode koja sadrži sladak ukus kao što su mleko, ghee i orašasti plodovi je najbolji izbor za hranjenje Shukra dhatu. Orašasti plodovi su topli i zagrevaju, tako da ih Pitta pojedincima dajte oprezno. Sva ova hrana je teška i mora se ispravno variti, inače će u suprotnom, umesto ishrane, rezultirati formiranjem Ame (otrovnog otpada).

Odgovarajući tretman za poremećenu Shukra dhatu zbog Kaphe je prečišćena ishrana uvođenjem gorkog i ljutog ukusa.

Bilje korisno za Shukra dhatu je Indijski Žen-šen (Ashvagandha), Indijska Špargla (Shatavari), Žuti Slez (Bala), Babin Zub (Gokshura) i Divlji Jam. Ashvagandha je za muškarce a Shatavari i Divlji Jam za žene, ipak sve ove biljke su korisne i za muškarce i za žene. Povećajte efikasnost biljke tako što ćete je uzeti kao biljni ghee (ghrita), tj. dodati je toplom mleku sa začinima kao pomoć pri varenju.