Evaluacija zdrave Asthi dhatu je provera upadhatu zuba i njenih mala kose i noktiju. Zubi bi trebali biti zdravi sa jakom belom bojom. Zdrava kosa treba da bude gusta, jaka, prirodne boje i da nema gubitka kose. Zdrav nokat treba da bude dovoljno debeo i čvrst.

1. Snižena Asthi dhatu

Nedovoljna Asthi dhatu zbog poremećaja Vate otkriva se kroz tanku kosu ili gubitak kose, tanke i lomljive nokte i ukrivljene zube, tamno (sivo) obojene. Poremećena Pitta uzrokuje nedostatak Asthi dhatu koji dovodi do bledih (žuto) obojenih zuba i noktiju, promjene boje kose (siva), nokti postaju slabiji a kosa može opasti. Prekomerna Asthi dhatu zbog Kaphe otkriva se kroz gustu kosu i bez gubitka. Nokti su gusti, a zubi su veliki, ravni i beli.

2. Poremećaj Asthi dhatu

Poremećaj Asthi dhatu od strane Vate ima varijabilnu Asthiagni koja dovodi do slabih ili krhkih kostiju koji postaju osteoporotične i veoma lako se lome.
Poremećaj Asthi dhatu od strane Pitte ima jak Asthiagni koji dovodi do infekcija kostiju (osteomielitis) i upale.
Poremećaj Asthi dhatu od strane Kaphe ima slab Asthiagni koji pak dovodi do prekomerne gustine kostiju.

Osteoartritis je kombinovano Vata-Kapha stanje koje izaziva nekontrolisan rast kostiju i vodi do stvaranja koštanih bodlji. 
Reumatoidni artritis je stanje u kome Vata potiskuje Kaphu izazivajući nepravilan rast kostiju.

Osteoblastični kancer kostiju je stanje gde Vata podstiče Kaphu (rast koštanog tkiva) unutar pogođene kosti, stvarajući visok metabolički stepen. Osteoklastični kancer kostiju je stanje gde Vata zajedno sa Pittom uništava celo pozitivno koštano tkivo.

Poremećaj Asthi može nastati zbog prekomernog ili nedovoljnog uzimanja proteina u ishrani i nedovoljnog unosa minerala. Neuravnotežena ishrana sa povećanim unosom Vata hrane, sušenih i ispošćenih proizvoda, mahunarki, kao i odstajale i zaostale hrana takođe remeti Asthi datu.

Menopauza, hormonska neravnoteža, loša postura tela, iznenadne nesreće i povrede, poremećaji funkcije tiroidne i paratiroidne žlezde, nedostatak ili višak fizičke aktivnosti ili Vata aktivnosti koje izazivaju nepravilno i intenzivno vežbanje, zatim usamljenost, nesigurnost i mentalna trauma isto tako dovode do poremećaja Asthi.

3. Pravilno lečenje Asthi dhatu

Najbolji tretman Asthi dhatu poremećenu od strane Kaphe je smanjen unos hrane elementa Zemlje, kao što su zrnasti i orašasti plodovi, meso i kosti, kao i povećanje kvaliteta elementa Vazduha, kroz većinu voća i zelenog povrća.

Najbolji tretman za Asthi dhatu poremećenu od strane Pitte je smanjenje kvaliteta elementa Vatre unošenjem mleka, pšenice i drugih žitarica.

Najbolji tretman za Asthi dhatu poremećenu od strane Vate je povećanje količine elementa Zemlje u ishrani, kao što su zrnasti i orašasti plodovi, meso i kosti.

Za uravnoteživanje Asthi dhatu potrebno je imati redovni unos hrane bogate kalcijumom, kao što su seme susama, brokoli, potopljeni bademi, sveže kuvane špargle, kao i veće izlaganje sunčevim zracima.

Bilje korisno za poremećaj Asthi dhatu bilo od strane Vate, Pitte, ili Kaphe je Triphala (suženi plodovi Haritaki, Amalaki i Bibhitaki), a bilje korisno za osteoporozu i prelome kostiju su Volovski Jezik (Crni Gavez), Ovsena Krupa i Indijski Ogrozd (Amalaki). Gavez balansira Vata i Pitta doshe i tradicionalno se koristi za zarastanje kostiju posle frakture. Amalaki u obliku tonika koristi se tradicionalno za razvoj kostiju. Glavočika Eklipta (Bhringaraj) kao tonik pročišćava kosti balansiranjem Pitte. Mukul (Gugul) i Pikoriza (Kutki) su pogodni za prečišćavanje kostiju balansiranjem Kaphe.