Prema Ayurvedi telo stvara tri vrste metaboličkih produkta i otpadnih materija (Mala): stolica (Purish), mokraća (Mutra) i znoj (Sveda). Njihovo stvaranje i eliminisanje neophodni su za zdravlje.

Tokom varenja u crevima gde se obavlja asimilacija, absorpcija i diskriminacija potrebnih i nepotrebnih materija nastaje čvrsti otpad koji se sakuplja u rektumu i u obliku izmeta izbacuje iz organizma. Tečni otpad se filtrira u bubrezima i u obliku mokraće izbacuje iz organizma, a preostali višak se preko znoja izbacuje kroz pore na koži.

Otpadni produkti tela su bitni za funkcionisanje odgovarajućih organa. Tako stolica daje čvrstinu crevima i održava njihovu napetost, inače može doći do kolapsa creva. Opstipacija ili zatvor stvara nadimanje, bolove, glavobolju i loš zadah, ugrožava disanje i rad srca, dok dijareja i dugotrajni prolivi mogu dovesti do dehidracije i smrti. Debelo crevo je glavno sedište Vate, a nepravilno funkcioniranje može dovesti do ozbiljnijih gastrointestinalnih poremećaja kao što su kolitis i Crohnova bolest, neuroza i anksioznosti.

Mokraćnim putevima uklanja se voda, so, višak minerala i vodonikova jedinjenja iz tela. Mokraća pomaže da se održi normalna koncentracija elektrolita u telesnim sokovima. Boja mokraće zavisi od ishrane ali i od ravnoteže dosha. Ako je povišena pitta mokraća će pojačati boju i kiselost. Tako će kod groznice mokraća biti tamno žute boje, kod žutice i kalkuloza smeđe pa čak i zelene boje. Kod vata poremećaja mokraća je crno-smeđa, kod poremećene pitte je tamno žuta a mutna kada je poremećena kapha.

Mokrenje pripada Pitti, tako da materije koje stimulišu izbacivanje tečnosti kao što su čaj, kafa i alkohol takođe pojačavaju pittu. Sa druge strane kod smanjene pitte, kad telo zadržava vodu, mokraća će biti oskudna a voda će se taložiti u tkivima, što deluje na krv i povećava krvni pritisak. Zato je ravnoteža u stvaranju i izbacivanju vode važna za volumen krvi i krvni pritisak.

Znojenje je funkcija masnog tkiva i daje mekoću koži i održava je elastičnom i napetom, a neophodno je i za regulaciju telesne temperature. Preterano znojenje smanjuje telesnu temperaturu i može biti uzrok hladnoće šaka i stopala. Pojačano znojenje može dovesti do gljivičnih infekcija i smanjiti prirodni imunitet kože, dok smanjeno znojenje stvara kožu grubom, suvom i ispucalom stvarajući perut.

Znoj takođe pripada pitti tako da postoji veza između kože i bubrega, znoja i mokraće, tj. nalaze se u međusobnoj sprezi. Preterano znojenje dovodi do oskudne mokraće i obrnuto. Vazno je da količina stvaranja znoja i mokraće bude uravnotežena. Dijabetes, psorijaza, dermatitis i ascites primer su oboljenja koja nastaju zbog ove neravnoteže